The apes of the planet: olieverfschilderij

Olieverfschilderij: de apen van de planeet. Wie zijn ze eigenlijk?
olieverfschilderij: de apen van de planeet.

Olieverfschilderij: de apen van de planeet. Wie zijn ze eigenlijk?

De titel doet vermoeden dat ik de woorden ‘apes’ en ‘planet’ door een vergissing van plaats verwisseld heb. Maar dat is niet het geval. Want deze titel ‘the apes of the planet’ heb ik dus opzettelijk gekozen.

Mijn Inspiratie voor dit schilderij was de legendarische lange film van King Kong die ik al een aantal keren gezien heb en er bijgevolg nooit genoeg van krijg.

“The apes of the planet: olieverfschilderij” verder lezen

Garfield XL

Obesitas bij katten: de oorzaak en voeder oplossing.
Rustige Biebel

Obesitas bij katten: de oorzaak en voeder oplossing.

Toen we in 2009 afscheid moesten nemen van ons jongste kattinnetje Tokepie, waren we er kapot van. Ze had leukemie.

Haar moeder Plop – die een jaar later zou overlijden aan een oogtumor- en onze vriendelijke, zorgzame kater Muis waren nog onze huisgenoten. Ik had me voorgenomen om geen katten meer bij te nemen en zo stilaan, na twintig jaar, te denken aan een huisdierloos gezin.

“Garfield XL” verder lezen

Consequent zijn

Consequent zijn zonder enige uitzonderingen. Kan dat?

Consequent zijn zonder enige uitzonderingen. Kan dat?
Tekening Mady Maeriën

Het is een hamvraag op sollicitatiegesprekken: ‘Wat zijn je zwakke en sterke kanten?’
Op zich lijkt het eenvoudig en is het antwoord dat je zal geven ogenschijnlijk waarheidsgetrouw.
Een zwakke kant van mezelf is ‘twijfelen’.

Maar is dat echt mijn zwakke kant?

“Consequent zijn” verder lezen

Profetische woorden

Profetische woorden zijn geschiedenis.

Profetische woorden zijn of worden geschiedenis

Met Antwerpen heb ik altijd affiniteit gehad. Een zekere onzichtbare verbondenheid waarvan ik nooit echt geweten heb van waar die komt.

Na een genealogisch onderzoekje besefte ik dat het ‘in de genen zit’. Het was mijn overgrootvader die, als Turnhoutenaar geboren, op een moment besloot naar Antwerpen te trekken. Misschien gezien de geschiedenis omdat Antwerpen in die tijd in volle glorie was. Werk zat, geld zat, … Immers was Antwerpen, begin jaren 1900, een snelgroeiende en succesvolle stad. Een trekpleister voor zakenlui en de bourgeoisie.

“Profetische woorden” verder lezen

Sabbateren

Sabbateren is ook werken.

Sabbateren is ook werken

Na een lange periode van verbouwen vond ik twee jaar geleden, in 2014, dat het tijd werd voor een sabatjaar op creatief gebied. Als er een ding is dat ik ondertussen geleerd heb, is dat je een rustperiode al minstens een jaar moet in plannen.
Om de een of andere samenlopende omstandigheden kwam het sabatteren maar niet aan bod.

Tot vorig jaar in september. Niets doen, behalve het huishouden. Als er een tweede ding is dat ik geleerd heb: rust werpt grandioze vruchten af. In die zin dat rust ideeën brengt en dat die ideeën aanzetten tot… actie.

“Sabbateren” verder lezen

(R)evolutie

Technologische vooruitgang en impact op ons sociaal leven.

‘Straks vinden ze nog een wasmachine uit die alles vanzelf doet’, antwoordde ik op de zucht van mijn moeder.

Ze was toen eind dertig en stond versteld van de snelle technologische vooruitgang die ze – op alle gebieden – amper kon volgen.  Voor mij als kind daarentegen was het heuglijk dat er iets nieuws op de markt kwam. Onbegrijpelijk dat mijn moeder daar niet voor openstond. Dè vooruitgang die ervoor zorgde dat ik het later als huismoeder heel gemakkelijk zou hebben.

“(R)evolutie” verder lezen

Hitchcocks muggen

Muggenzwerm of geen muggenzwerm dat is de vraag.

Muggenzwerm of geen muggenzwerm dat is de vraag

Het was alsof Hitchcock gereïncarneerd was en zijn geest rondspookte in Leuven. De grote zwerm muggen die hun lusten botvierden op de talloze toeristen, studenten en bewoners. De vliegende insecten poseerden in een tête- à tête- formatie voor de lens van de cameraman. 

‘Een plaag, een muggenplaag’, zo omschreef de burgemeester het. ‘Hinderlijk’, zei een geïnterviewde vrouw terwijl ze heftig gesticuleerde met haar handen.

“Hitchcocks muggen” verder lezen

Deadlines

Een deadline of dodenlijn kan je figuurlijk het leven kosten.

Een deadline of dodenlijn kan je figuurlijk het leven kosten.
foto: Mady Maeriën : tekstopschrift van een graf op Père Lachaise

Deadline. Is het geen mooi woordje? Het bekt goed, klinkt intelligent en het bewijst dat je een degelijke talenknobbel bent.

Als je ‘deadline’ letterlijk vertaalt, betekent het ‘dodenlijn’. Hoewel deadline sexyer klinkt dan dodenlijn, blijven de twee woorden een luguber bijklankje hebben.

Zoals in volgende situaties.

“Deadlines” verder lezen

De bel

Begrijpend lezen is moeilijk voor mensen. Of toch zeker voor bepaalde individuen. Soms is dat irritant.

Foto Balzac graf Père Lachaise. door Mady Maeriën

Er zijn nu eenmaal mensen en handelspraktijken die op hun deur hangen ‘enkel open op afspraak’ en daarbij dus ook de contactgegevens. Ook bij ons.


Dit wil zeggen dat bezoekers welkom zijn op een op voorhand besproken en vastgelegde datum en uur. Niet omdat ik niet verrast wil worden. Integendeel. ‘Wat is dan het probleem?’, vraagt u zich wellicht af.

“De bel” verder lezen

Snelstoomtrein

Column snelstoomtrein of hoe snel het leven kan gaan.

column snelstoomtrein of hoe snel het leven kan gaan
Afrikaanse vreugdedans, olieverfschilderij Mady

We zijn vier volledige maanden verder in 2014. Gestart met twee geplande tentoonstellingen en dan zijn er nog vijf bijgekomen. Goed nieuws. Want het is altijd goed, motiverend en aangenaam wanneer iets vlot draait.

Uit ervaring heb ik nu ondervonden dat er een verschil is tussen gewoon draaien… en rap draaien. Op een bepaald moment dacht ik: ‘de mensen denken zeker dat ik na mei niet meer leven zal??’

Wanneer er veel gebeurt zijn er bijgevolg ook veel emoties. Want uiteraard is niet alles wat gebeurt positief. Wanneer er ook geen pauze is tussen deze emotionele rollercoasters, noemt men noemt het dus emotioneel bewogen tijden. Als het ene het andere opvolgt of zelfs overlapt, is er bijgevolgd geen tijd genoeg om die emoties allemaal op een rijtje te zetten en ze te verwerken.

“Snelstoomtrein” verder lezen