‘De madonna met de buil’: boekrecensie

Auteur: Ward Ruyslinck

De auteur

Ward Ruyslinck, pseudoniem van Raymond Charles Marie De Belser, een Vlaamse Antwerpse klassieker! ‘Wierook en tranen’ behoorde destijds tot verplicht leesvoer in de lessen literatuurgeschiedenis. Ruyslinck heeft deze eer wel verdiend. Ook heeft hij de Arkprijs van het Vrije Woord op zijn naam staan.

Ward was een man die veel meegemaakt heeft. In zijn tienerjaren de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog, in 1948 zat hij als 21-jarige aan het sterfbed van zijn oudere broer waar Ruyslinck ook vijf gedichten schreef tijdens dit sterproces.

“‘De madonna met de buil’: boekrecensie” verder lezen

‘De geschiedenis van de Roccamatio’s uit Helsinki’: boekrecensie

Auteur: Yann Martel

De auteur

boek de geschiedenis van de Roccamatio's in Helsinki van Yann Martel

De meesten kennen ‘Het leven van Pi’, de verfilmde roman van de Spaanse auteur Yann Martel. Met dit verhaal is Martel wereldberoemd geworden en waarvoor hij de Man Booker Prize won in 2002.

Zijn debuut echter is niet deze roman, maar wel ‘de geschiedenis van de Roccamatio’s uit Helsinki’. Deze titel is een kortverhaal, maar is ook de titel van zijn verhalenbundel dat vier verhalen bevat.

“‘De geschiedenis van de Roccamatio’s uit Helsinki’: boekrecensie” verder lezen

De verborgen boekwinkel: boekrecensie

Evie Woods

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff en Hebban, hartelijk dank voor dit mooie boek in ruil voor een recensie! Ik ben er erg blij mee. Dus… recensie.:)

De auteur

Evie Woods (°1962) is een Ierse auteur die voordien tien jaar onder haar eigen naam schreef nl. Evie Caughan. Onder Caughan publiceerde ze drie boeken: The story collector, The Heirloom en The mysterious Bakery on Rue de Paris.

‘De verborgen boekwinkel’ is niet haar ultieme debuut, maar wel haar eerste boek onder het pseudoniem Evie Woods.

Haar boeken zijn magisch, sprookjesachtig en bevatten ook mysterie en folklore.

“De verborgen boekwinkel: boekrecensie” verder lezen

Boekrecensie: Een hart van prikkeldraad

Lisette Lewin

De auteur

Een hart van prikkeldraad van auteur Lisette Lewin

Lisette Lewin zag in 1939 in Den Haag (NL) het levenslicht. Ze is zelf Joodse en zat ook ondergedoken op verschillende schuiladressen tijdens de oorlog. Haar ouders waren zakenmensen. Weinige familieleden van haar hebben de oorlog overleefd.

Lewin was een journaliste en daarnaast schreef ze ook romans. Haar debuut was ‘Voor bijna alles bang geweest’ dat in 1989 verscheen. Hiervoor ontving ze in 1990 het ‘ Gouden Ezelsoor’.

Lisette Lewin is op 27 augustus 2024 in Amsterdam overleden.

Korte inhoud

Het boek ‘Een hart van prikkeldraad’ is gebaseerd op een rechtbankverslag over een Franse minnares, Greetje van der Plas, van een Duitse officier. ‘Een hart van prikkeldraad’ begint en eindigt met een krantenartikel.

Greetje van der Plas is 17 jaar wanneer WO2 doorbreekt. Ze is Christelijk opgevoed en woont samen met haar ouders in het kleine dorpje Katwijk.

Greetje wordt op straat geroepen door een 50- jarige Duitse officier die haar uitnodigt om met hem mee uit te gaan die avond. Op een seconde tijd beslist ze om dit te doen.

Wanneer de oorlog voorbij is, gaat ze studeren en heeft ze nog enkele vriendjes. Maar haar Duitse officier kan ze niet uit haar hoofd zetten. Evenmin haar andere vriendjes.

Greetje blikt in 1953 terug op haar leven en welke invloed ze heeft gehad in anderen in hun levens.

“Boekrecensie: Een hart van prikkeldraad” verder lezen