Yuval Noah Harari
Een eye-opener
Genre: non - fictie Mijn waardering: * * * (voldoende)
De auteur
In 1976 zag Yuval Noah Harari het levenslicht in een niet-gelovig Joods gezin in Israël. Hij studeerde af als historicus en futuroloog, aanvankelijk gespecialiseerd in de militaire geschiedenis van de middeleeuwen. In 2005 werd hij hoogleraar in de Hebreeuwse Unief van Jeruzalem. Tot dan was Yuval Harari onbekend.
Toen in 2011 zijn debuut ‘Homo Sapiens’ verscheen, werd Harari bekend. Na het verschijnen van zijn drie boeken – ‘Homo Deus in 2015, ’21 lessen voor de 21ste eeuw’ in 2018 – kreeg hij in 2020 een Eredoctoraat in de VUB (Vrije Universiteit Brussel). Zijn boeken zijn in 45 talen vertaald. Ook houdt hij lezingen, waaronder op het World Economic Forum (2018 en 2020)
Inge Pieters, een Nederlandse vertaalster, zorgt ervoor dat wij Harari’s werken in onze moedertaal kunnen lezen.
Korte samenvatting
‘Homo Sapiens’ is het eerste boek van een reeks boeken (voorlopig vier) waarin Harari de evolutie van de mens beschrijft. Straffer nog, het is Harari’s debuut.
In ‘Homo Sapiens’ gaat Yuval Harari terug naar veertien miljoen jaren geleden, de oerknal die materie, energie, tijd en ruimte creëert. Dan gaat hij verder naar onze tijd toe waarin hij de mens en zijn plaats en invloed op de aarde vanuit verschillende standpunten toelicht: natuurkunde, scheikunde, biologie en de geschiedenis. De voornaamste vraag is: om welke reden heeft de Homo Sapiens het overleefd van alle andere soorten?
Leeservaring
Het boek is in 2011 geschreven. Vandaag ruim 15 jaar geleden. Dat Yuval Harari een visionair is, valt niet betwisten. Er zijn zaken en feiten die hij beschrijft en voorspelt, die realiteit geworden zijn of minstens toch deels. Zoals bijvoorbeeld Artificiële Intelligentie, genetische manipulatie, computers in brein, … .
Harari blijft ook een hele tijd stilstaan bij de agrarische evolutie. Een interessante en toch ingrijpende evolutie waaruit blijkt hoe gruwelijk de mens kan zijn. We zijn geëvolueerd van jagers – verzamelaars naar de wezens die we nu zijn. Een voorbeeld is hoe de mens vee behandelt. Kalfjes die nog nooit hun moeder gezien of geroken hebben, kalfjes die geslacht worden vanwege het malse vlees.
Nochtans mag het boek niet als voorspellend of waarschuwend geïnterpreteerd worden, maar eerder als vraagstellend: wat willen we worden?
‘Homo Sapiens’ leest in het begin heel vlot. Bij de agrarische evolutie wordt het even vervelend, maar na even doorbijten komt het weer op gang. Zijn schrijfstijl is direct zonder veel tierlantijntjes. Het geheel is goed te volgen door de logische opbouw. Het fijne is dat Harari kritisch durft te denken zonder een oordeel te vellen. Hij bouwt op feiten, op geschiedenis rekening houdend met oorzaak en gevolg. Zijn kijk op de mogelijke toekomst is logisch. Het verleden en de geschiedenis van de ‘mens’ is soms choquerend en confronterend tegelijk. Af en toe roept het een schaamtegevoel op in de zin van : ‘hoe kunnen wij zoiets doen?’
Dat er behoorlijk onderzoek is gedaan en hij een brede algemene kennis heeft, bewijst ook dit boek. Over het ontstaan van het leven, het ontstaan van de Aarde, de oerknal, … zijn al vele verhalen over verteld, maar Harari geeft er een diepere betekenis aan en onderbouwt ook. Dit zonder te romantiseren.
Citaat
Een citaat wat het boek in een zin samenvat: ‘Bestaat er iets gevaarlijkers dan ontevreden, onverantwoordelijke goden die niet weten wat ze willen?’
Links
-Hebban hier kan je me volgen. Het is een uitgebreid en interessante lezerscommunity.
–Goodreads Een heel uitgebreide boekencatalogus met zoveel meer.
-Meer weten over Harari?
-Recensie over ‘Homo Deus‘, het vervolg op Homo Sapiens
Conclusie
Een aan te raden boek voor wie dieper wil graven in onze soort de ‘Homo Sapiens’ en geen schrik heeft van de glasharde spiegel waar je plots voorstaat.
Details
Uitgeverij: Thomas Rap Jaar 2011 |
Pagina’s: 461 |
Vertaling: Inge Pieters |
Verschijningsvormen: paperback/ luisterboek/ e-book |
Mady Maeriën
januari 2025