The apes of the planet: olieverfschilderij

Olieverfschilderij: de apen van de planeet. Wie zijn ze eigenlijk?
olieverfschilderij: de apen van de planeet.

Olieverfschilderij: de apen van de planeet. Wie zijn ze eigenlijk?

De titel doet vermoeden dat ik de woorden ‘apes’ en ‘planet’ door een vergissing van plaats verwisseld heb. Maar dat is niet het geval. Want deze titel ‘the apes of the planet’ heb ik dus opzettelijk gekozen.

Mijn Inspiratie voor dit schilderij was de legendarische lange film van King Kong die ik al een aantal keren gezien heb en er bijgevolg nooit genoeg van krijg.

Op het eerste zicht is het een film waarbij het bewijs geleverd word dat de mensheid vernietigd zou worden door apen (of door andere dieren) omdat de natuur niet te stuwen valt. En dus onvoorspelbaar en dodelijk is. Zoals in de film ‘the planet of the apes’, waar apen inderdaad het leven overnemen. Een oorlog ontketenen tegen de mens.

Maar als men dieper gaat graven en de film ‘King Kong’ filosofischer gaat bekijken, of in het perspectief van de natuur gaat bekijken, of dat de mens met eerlijke ogen in eigen boezem duikt, gaat het niet alleen om de (agressieve) aap. De aap die gebouwen in elkaar slaat, die de vijand is van de mens, die in oorlog gaat om het leven op aarde over te nemen, de mens te verslaan, …

Waarom reageert King Kong zo? Behalve naar zijn vrouwtje waarvoor hij veel liefde voelt.

Uit puur geldgewin, uit egocentrisme, uit machtswellust, uit sensatielust, … wil de mens koste wat kost de gorilla naar het westen halen om op te treden voor een show. Een show waar de organisatoren uiteraard grof geld mee willen verdienen. Maar wat wil de aap? Deze vraag wordt eigenlijk zelfs niet gesteld. Wel, de aap wil gewoon terug naar zijn habitat. En dan is de vraag die ik mezelf stel en ook aan het publiek: wie zijn eigenlijk de apen van de aarde? De aap (apen) of de mensen?

De mens schijnt maar niet te begrijpen dat ze de toorn van Kong zelf over zich hebben uitgeroepen.

Het schilderij doet chaotisch aan. Er is een stad te zien waarover verschillende Kongs heen gaan en verwoestend optreden. Maar heeft de mensheid dat niet aan zichzelf te danken? Hoeveel dingen lopen er in ons leven mis waarvan we zelf aan de bron staan van deze verwoesting? Bewust of onbewust? En hoe dikwijls veroordelen we iets of iemand, zonder erbij na te denken wat de reden of de trigger is?

En als ik nu de vraag stel: zou jij morgen verdoofd worden, uit je huis gesleurd worden en in een oerwoud gedumpt worden om daar verplicht worden op te treden voor apen? Wat zou jij doen?

The apes of the planet is in olieverf op doek, gecombineerd met collage.

Creatiejaar: 2015

Afmeting: 75 X 115 cm

Prijs: 800 €

augustus 2020