Auteur: Yuval Noah Harari
‘Een boek met trillingen’
Genre: Non fictie Mijn waardering: * * * * (goed)
De auteur
In 1976 zag Yuval Noah Harari het levenslicht in een niet-gelovig Joods gezin in Israël. Hij studeerde af als historicus en futuroloog, aanvankelijk gespecialiseerd in de militaire geschiedenis van de middeleeuwen. In 2005 werd hij hoogleraar in de Hebreeuwse Unief van Jeruzalem. Tot dan was Yuval Harari onbekend.
Toen in 2011 zijn debuut ‘Homo Sapiens’ verscheen, werd Harari bekend. Na het verschijnen van zijn drie boeken – ‘Homo Deus in 2015, ’21 lessen voor de 21ste eeuw’ in 2018 – kreeg hij in 2020 een Eredoctoraat in de VUB (Vrije Universiteit Brussel). Zijn boeken zijn in 45 talen vertaald. Ook houdt hij lezingen, waaronder op het World Economic Forum (2018 en 2020)
Inge Pieters, een Nederlandse vertaalster, zorgt ervoor dat wij Harari’s werken in onze moedertaal kunnen lezen.
Korte samenvatting
‘Homo Deus’ is het vervolg op ‘Homo Sapiens’, maar de boeken kunnen los van elkaar gelezen worden.
Nadat Harari in ‘Homo Sapiens’ stilgestaan heeft bij de mensheid, wordt er nu een blik geworpen in de toekomst van de mensheid. Hij kaart verscheidene thema’s aan, allen in het kader van hoe deze in de toekomst evolueren, zoals onsterfelijkheid en ziekte, het nastreven van geluk, religie-wetenschap-spiritualiteit.
Leeservaring
Na het lezen Homo Sapiens waren de verwachtingen hoog gespannen. Want wie is niet benieuwd naar onze toekomst met diepgaande en terechte vragen?
Qua schrijfstijl blijft Harari herkenbaar. Vlot, direct, goed en logisch opgebouwd, alles degelijk onderbouwd en geargumenteerd.
In ‘Homo Sapiens’ bleek al dat Harari niet zo maar een verhaaltje uit zijn duim zuigt. In Homo Deus komt nog meer tot uiting dat er veel werk, onderzoek, filosoferen, … aan gewijd is.
Wat me vooral positief doet verbazen of bewonderen is zijn toch wel veelzijdige kennis. Want in dit deel gaat hij geen enkel thema uit de weg. Vooral de kennis over neurologie – werking van de hersenen – is bewonderwaardig.
Over humanisme spendeert Harari ook een groot deel en verdeelt humanisme in drie delen: socialistisch, liberaal en evolutionair humanisme. Hij legt de verschillen onderling uit zodat het begrijpelijk is. Het lijkt allemaal wat technisch en gemaakt over te komen, maar het geeft wel meer duidelijkheid over hoe de mens in zijn maatschappij functioneert.
Verder vergelijkt hij de mens met dieren en gaat ook na wat het verschil is tussen de mens en de andere dieren. We moeten daar niet flauw over doen, wij zijn ook zoogdieren. Harari beseft dit en linkt onze gedragingen terug naar het dierlijk (natuurlijk ) gedrag. Dit kan voor sommige mensen choquerend overkomen; voor anderen is het een eye-opener en een sessie voeten-op-de-grond.
Dat Yuval Harari heel kritisch kan denken, staat buiten kijf. Hij stelt op regelmatige tijdstippen rake en juiste vragen die voor ons confronterend kunnen zijn.
Hoewel ‘Homo Deus’ inhoudelijk beter, rijker – met veel meer voorbeelden – en uitgebreider is, zijn er toch twee minpuntjes te vermelden. Cijfers, heel veel cijfers, te veel cijfers op een moment. En dan wordt het even vervelend. Ook het relaas van de labo aapjes die een metalen en stoffen surrogaat moeder kregen, werd in ‘Homo Sapiens’ uitgebreid beschreven. Harari vertelt dit zelfde verhaal nog eens languit.
Citaten
‘p 211: ‘Het loopt niet goed af. Ook niet slecht, trouwens. Het loopt helemaal niet af.’
P 321: ‘Mensen dreigen hun economische waarden te verliezen doordat intelligentie wordt losgekoppeld van bewustzijn.’
Conclusie
Een beter boek dan ‘Homo Sapiens’, meer thema’s die aangesneden worden en een kritische blik op de toekomst. Het was niet Harari’s bedoeling om er een voorspellend boek van te maken, maar gezien dit in 2020 – 5 jaar geleden – is uitgebracht, zijn er toch al enkele dingen achterhaald zoals bijvoorbeeld de vraagstelling of Artificiële Intelligentie kunst kan maken in de toekomst. Doordat er zaken zijn die herkenbaar zijn, leest het boek vlotter dan zijn voorganger ‘Homo Sapiens’.
Links
- Meer info over Harari: klik hier
- Hebban is een Nederlandse lezerscommunity waar je gratis lid van kan worden. Er zijn duizenden recensies, nieuwe boeken en verwachte boeken worden aangekondigd, er worden ‘give-aways’ georganiseerd, … Benieuwd naar welke boeken ik aan het lezen ben? Je kan me hier volgen
- Je kan me ook volgen op Goodreads
Details
Uitgeverij: Thomas Rap Jaar 2020 |
Pagina’s: 447 |
Vertaling: Inge Pieters |
Verschijningsvormen: paperback / e-book |