Recensie’ In het water’ van Paula Hawkins

Over de auteur

'In het water' van Paula Hawkins.

Paula Hawkins is een Britse schrijfster die geboren is in 1972.  Ze is bekend van ‘Het meisje in de trein’ gepubliceerd in 2015 en tevens haar eerste roman onder haar eigen naam. Een echte debuutroman is ‘het meisje in de trein’ niet.

Aanvankelijk was ze journaliste bij The Times en publiceerde op freelance basis publicaties. ‘The Money Godess’, een financieel adviesboek voor vrouwen bracht ze in 2006 uit.

Onder het pseudoniem Amy Silver schreef ze romantische komedieromans. ‘Recessionista slaat terug’, ‘Alles wat ik wil voor kerst’, ‘1 minuut voor middernacht’ en ‘de reünie’ zijn de titels.

‘In het water’ is Hawkins tweede roman uitgebracht in 2017.

De cover van ‘in het water’

De cover is in dezelfde stijl als ‘het meisje in de trein’ en is toepasselijk. Ook de titel dekt volledig de lading van het verhaal. De thema’s die Paula Hawkins behandelt zijn spijt-vergeving, maar vooral dat alles anders kan geïnterpreteerd worden en daardoor ieders realiteit ontstaat.

Schrijfstijl en opbouw

De manier waarop ‘in het water’ geschreven is – opgebouwd is- is over een andere boeg gegooid dan ‘Het meisje in de trein’. Het duurde ook een tijdje eer ik me in het verhaal kon bewegen en er volledig in zat. Het verhaal wordt verteld vanuit een afwisselend perspectief (meervoudig perspectief). Jules, Josh, Lena, Erin en Sean vertellen zelf hun verhaal. De andere personages zijn geschreven in het personele perspectief. Regelmatig is er ook een flashback naar jaren voordien.

Af en toe is de indeling in hoofdstukken ‘raar’ en lijkt het onlogisch. Bijvoorbeeld van p. 149 tot 153 is Erin aan het woord. En dan begint er een nieuw hoofdstuk van p. 154 – 155 waarin ook Erin aan het vertellen is. Toch een geheel andere aanpak dan in ‘Het meisje in de trein’. Het voordeel van deze opbouw is dat er kleine ‘hoofdstukjes’ ontstaan waardoor je tussen de soep en de patatten kan lezen zonder de draad kwijt te raken.

Personages

Er zijn veel personages in deze roman. Paula Hawkins heeft ze wel goed uitgewerkt. Stelselmatig worden alle personages uitgediept. Allen hebben hun eigen geheim en daardoor wordt de lezer ook telkens op het verkeerde been gezet. Hetgeen het verhaal ten goede komt. Er is echter 1 personage die me overbodig leek en dat is Robbie. Hij zorgt wel voor meer ‘mysterie’ maar verder in het plot heeft hij geen meerwaarde.

Setting en plot

De rivier is de setting waar ‘In het water’ zich afspeelt. Hawkins blijft in deze setting, wijkt af en toe uit maar dit komt ook het verhaal ten goede.

Het plot is goed en op tijd en stond worden er toch interessante twisten in het verhaal gegooid.

Een spannend boek waarbij mijn verwachtingen volledig zijn ingelost.

Citaten:

P 254: ‘Alles was mogelijk. Al je het geluid van hoeven hoort, verwacht je paarden te zien maar het zouden ook zebra’s kunnen zijn.’

Mady Maeriën

11 aug 2021